29.1.12

Recipe : GanaChe CrusT - for pie....


 
 
 
 
 
 
Tadi ptg tgok Martha Baked NTV7 : 


kali ni dia ajar buat pai...so tertarik nk salin the 2nd recipe iaitu ~ Ganache Crust Pie..so u olls nk resipi...ni sy sertakan dgn cara2nye....so sape yg akan try kalo jdi kabo ye...sy pun akan try...hahahaha (bila erk?)
salin jgn x salin....
 
ni utk crust nye (pastri) :

 
Bahan A :


1/4 butter
1/2 cup + 1 bs castor sugar
1 egg yolk
1 1/4 cup flour
1/4 cup
cocoa powder
 
ni utk filling nye plak iaitu Caramel Sauce...
Bahan B :
1/2 cup water
1/2 cup sugar
1/4 cup syrup

Bahan C :
1/2 cup heavy cream
1 butter
2 bs fresh cream

ni utk topping plak...[chocolate ganache]
 
Bahan D :
3/4 cup chocolate bar
3/4 cup fresh milk/whipping cream
Cara-caranya :

Bahan A :
1) pukul butter + gula sampai lembut (medium speed)
2) gula da hancur, masukkan kuning telur...
3) sambil tu ayak tepung + serbuk koko
4) masuk ke dlm mixer (low speed)
5) dah rata, keluarkan doh.
6) canaikan doh sehingga dptkan ketebalan yg sesuai..[kurangkan skit dr 1cm]
7) ambil acuan bulat, saiz mangkuk tart anda! dan....letakkan doh bulat tu dlm acuan tart tu...tekan2 bagi fix dlm acuan tu...
8) tekan dgn garpu (bagi x gelembung, bila bakar nnti!)
9) letak kertas minyak atas doh dlm acuan tu...dan isikan dgn batu kecil...(sbg pemberat!) supaya pastri elok rata n crispy...
10) letak dlm peti ais (sejukkan dlu sblum bakar)
11) nanti bakar 15 - 20 minit dgn 325 darjh farenheit (dlm degree bape erk??)hehehehhe....

p/s: sukatan resipi crust ni ..sesuai utk 9 inci acuan tart besar @ 6 acuan tart sederhana (anggaran 3 inci)

Cara2 Bahan B : (filling)
1) ambil periuk, masukkan air + gula + sirap
2) letak atas dapur, dgn api yg kecil (supaya gula x hangus)
3) da agak keperangan, tutup api.
4) masukkan heavy cream...hati hati ok...sbb masa masukkan heavy cream dia akan meruap skit...so takut terpercik...smbil tu kacau ok!!
5) masukkan plak butter (butter yg bru keluar dr fridge pun ok!..jgn guna butter lembik)
6) masukkan fresh cream pula yer...sambil kacau...pelan2 kacau tu!!
7) yeyyy...dah siap caramel sos....so pastri dah bakar tu sejukkan dlu...sebelum tuang caramel sauce ni dlm nye....sbb tu kena bakar pastri dlu sblum buat sos karamel ni....ok kawan2???!!
8) lepas da tuang sos karamel...(tuang jgn smpai penuh...tinggalkan 2cm skit..utk topping)trus masukkan dlm fridge biasa ok...jgn tmpt ais plak...sejukkan!

ok next....

Cara2 Bahan D :

1) potong kecil2 choc bar tu....
2) panaskan susu...skejap je..nmpk bubble skit..trus tutup api...
3) trus masukkan choc.bar.....kacau cepat2....smpai sume choc cair...
4) keluarkan tart yg da sejuk tu...tuangkan chocolate ganache ni atas sos karamel yg dah beku tu...
5) sbgai ganishing...sprinkle skit sea salt...tgh2 tu bila nk serve...so de masin2 skit sbb tart ni filling nye sume manis kan...

so Selamat Mencuba !!!









0 Geng yg KomeN !!!:

Post a Comment

::Assalammualaikum::
::Sila Komen yeee!!::
::Thanx a lot::